Seneste forumindlæg
Køb / Salg
 * Uofficiel Black/White liste V3
Login / opret bruger

Side 1 2 3 4 næste »

Gå til:

Put the hurricane in chains – kontroller støjen fra dyret.

Af Thomas Kjærgaard | 03-09-2000 | 12363 visninger | 0 kommentarer

Producent:
Sponsor:
Page 1 : Put the hurricane in chains – kontroller støjen fra dyret.

Kan du høre hvis en fjer falder på jorden? Det kan jeg nu heller ikke, men før kunne jeg knap nok høre hvis en ambolt faldt på jorden. Sådan føles det i hvert fald nu...

Har du også et monster under bordet, som du egentlig synes larmer? Det havde jeg, og havde længe tænkt på, at det skulle der gøres noget ved. Som med så meget andet, blev det ved tanken i lang tid. Man kan sige projektet blev udskudt på ubestemt tid. Jeg tror de fleste har det sådan med mange ting.

En dag blev det for meget. Her og nu skulle der gøres noget ved det. Jeg fandt på en løsning som jeg har kørt med siden. Det har vist sig at fungere meget godt, så hvorfor ikke dele det med jer andre. Skal støjsenderen under kontrol eller er du bare nysgerrig? Så keep reading, opskriften kommer snart.

Et computerkabinet er faktisk fyldt med larmende roterende genstande. De værste er blæserne i strømforsyningen, CPU køleren og ikke mindst blæseren på de nyere grafikkort. Jeg synes selv blæserne på Asus’s Vxx00 har været slemme. Derfor fandt jeg selv på dette:





Hvornår er det man lægger mærke til at computeren støjer? Jeg vil mene at det er i situationer hvor man sidder og skriver skriftlige afleveringer eller andet kontorarbejde. Når man spiller, tror jeg ikke man lægger mærke til støjen. Ud fra det kan man konkludere at det ikke gør noget at computeren larmer lidt når man spiller.

Som de fleste forhåbentligt ved, så udvikler hardware ikke så meget varme når det kører i tomgang, i forhold til når det kører for fulde omdrejninger, ligesom med biler.

Kort og godt. Min løsning går på, at have effektiv og lidt larmende køling kørende når der er brug for det. Altså under spil, rendering og andre krævende opgaver. Kender man lidt til fysik, ved man, at ved at sætte en modstand ind i et kredsløb vil spændingen falde. Og en blæser, som får lavere spænding, roterer langsommere. Dermed larmer den også mindre. Ved at lade den modstand man sætter ind i kredsløbet være variabel, har man mulighed for at skrue op og ned for blæserens omdrejningstal. En variabel modstand kan være en drejemodstand. Det er sådan nogle jeg har valgt at bruge i min løsning. Da jeg startede projektet havde jeg ingen drejemodstande ved hånden, så det gik ud over et walkiesæt jeg alligevel ikke brugte. Fortræffelige modstande for øvrigt. Det er er modstanden nummer 2 fra højre.

For at løse et problem skal man først vide hvori det består. Så det er første punkt på listen. Af med låget på kabinettet. Sluk den lige først. Tag strømkablerne til harddiskene af. Det samme med dem til cdrom-drev, blæseren på CPU'en og stikket på grafikkortet. Nu skulle der kun være blæseren tilbage i strømforsyningen. Har jeg glemt andre blæsere? Tænd så maskinen, vær klar til at slukke igen, blæseren kører jo ikke på CPU'en. Sæt så strømstikket til CPU'en køleren til. Kan du høre forskel? Ellers larmer din strømforsyning rigtigt meget. Sluk maskinen.

Af med CPU stikket, tænd for maskinen, i med et harddisk kabel. Fortsæt på samme måde med alle enhederne. Husk at slukke maskinen ind i mellem, CPU blæseren!!!

Nu skulle du gerne have et overblik over hvor meget de forskellige dele larmer.
Det er en fordel at starte med at modificere de enheder som larmer mest først. Så kan du jo høre den største forskel fra før og efter.

På alle blæsere sidder der nogle strømledninger, modstanden skal sættes ind på en af de strømførende. Jeg plejer at tage + ledningen, dvs. den røde. På de nye blæsere med 3 ledninger på, hvor den gule er til omdrejningscensoren, skal du sørge for ikke at sætte modstanden på den gule ledning. Nytter ikke noget, du vil kun kunne variere modstanden til omdrejningstælleren.

For øvrigt, så er det en fordel at forlænge modstanden med et stykke ledning, så du kan montere selve modstanden i en af dine frontplader på kabinettet. Ligesom på dette billede:


Set forfra: De 2 dioder viser aktivitet på SCSI og 3Com kortet.



Set bagfra: (Et bedre billede kommer senere, kameraet er lånt ud)


Herunder ses end ledning som går op til en modstand, sat ind på den røde ledning til en blæser:


Det er ledningen i baggrunden.

Side 1 2 3 4 næste »


ANNONCE