Side
1 2 3 4 5 6 7 næste »
Gå til:
EK-Kit H3O 360HFX
Af Kaare H | 05-11-2012 | 27112 visninger | 9 kommentarer
Introduktion
Der var engang, hvor luftkøling var standard, men ikke kunne levere særlig god køling, og derfor var der mange entusiaster, der valgte at bygge vandkøling i deres computere i stedet for. Dette gav langt bedre køling, og gjorde det muligt at overclocke, samtidig med at man fik en væsentligt mere stille computer. Virkelige entusiaster og professionelle overclockere valgte at bruge Peltier-elementer sammen med deres vandkøling, altså elektro-køling, hvor man lagde dette element mellem CPU’en og kølehovedet. Når man satte strøm til peltier-elementet, blev den ene side meget kold. Det var selvfølgelig denne, der vendte ned mod CPU’en, mens den anden side blev meget, meget varm. Det var selvfølgelig her vandkølehovedet rigtig kom til sin magt, fordi det kunne transportere varmen væk hurtigt og effektivt. Ulempen ved Peltier-køling var dog et enormt strømforbrug på selve elementet samt problemer med kondensvand, da kuldesiden typisk blev en 5-10° C.
De ekstreme entusiaster og overclockere gik skridtet videre og brugte kompressorkøling, også kendt som ”phase-change cooling”. Der var to store spillere på markedet dengang, Prometia med deres Mach 1 og Mach 2 kits samt danske Asetek med deres VapoChill-kabinetter og -kit. Asetek havde valgt en Danfoss-kompressor, som også bruges i køle/fryseskabe og udviklet et kølehoved, hvor kølemiddelet kunne skifte tilstand fra flydende til gas og på den måde køle CPU’en. Med en driftstemperatur i området -35° til -15°C på CPU’en, var der rigtig gode muligheder for overclocking. Igen var problemet kondens, og det var meget omfattende at bruge kompressorkøling.
Tiden er løbet fra alle disse ting nu. Luftkølerne gennemgik en mindre revolution med introduktionen af heatpipes og towerdesigns, og i dag kan luftkølere klare helt op til 300 watt varmeafgivelse, som f.eks. SilverStone Heligon HE01. Samtidig er der begyndt at dukke lukkede vandkølere op, såsom Corsair Hydro og Antec Kühler, og sådan nogle sæt tilbyder vedligeholdelsesfri vandkøling til masserne. Derfor er custom vandkøling i dag blevet til lidt af en niche, da det primært er overclockere, virkelige entusiaster og særligt casemoddere, der bruger custom vandkøling.
Men det skal ikke afholde os fra, at vi i dag skal se nærmere på et eksempel på custom vandkøling, hvor man får alt, hvad man skal bruge i en kasse sammen med en udførlig manual. HardwareOnline.dk har været så heldige, at CoolerKit.dk har sponseret os et komplet vandkølingssæt fra en af tidens mest populære producenter i Europa, nemlig EK Water Blocks. I dag skal vi kigge lidt på, hvad vi får med i kassen, og vi skal se på, hvordan sådan et kit her yder.
Kittet kan købes hos CoolerKit.dk til Kr. 2.099,95,- og kan ses lige her.
Side
1 2 3 4 5 6 7 næste »