Seneste forumindlæg
Køb / Salg
 * Uofficiel Black/White liste V3
Login / opret bruger

Side 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 næste »

Gå til:

Asus A8R32-MVP Deluxe

Af Allan Nielsen | 30-03-2007 | 27063 visninger | 5 kommentarer


Producent: ASUS
Sponsor: HOL
Indledning/features

Vi har efterhånden haft fat i en del ASUS bundkort, og her kommer endnu ét af slagsen på vores testbænk. Denne gang er der tale om et A8R32-MVP Deluxe, der er udstyret med ATI's RD580. Der er tale om et socket 939 bundkort, og det kan derfor sammenlignes med vore tidligere bundkort tests til netop samme platform. Kortet byder i korte træk på dual x16 Crossfire, High-Definition onboard lyd samt 2 gigabit netværkskort, og et gennemtænkt layout. Kortet gav os til gengæld også grå hår i hovedet – læs artiklen, for at finde ud af, hvorfor.

Kassens indhold

Selve kassen er forholdsvis simpel af udseende, hvor primært AI-life brandet er blikfang.


Æsken set udefra

Bortset fra selve bundkortet, så er kassens indhold forholdsvist begrænset. Udover de sædvanlige kabler og backplates er der ikke meget at komme efter, trods ”Deluxe” navnet. Manualen er dog ganske udmærket, og de medfølgende CD'er indeholder drivers/tools samt diverse Intervideo software. Alt i alt ikke nogen bundle der går over i historiebøgerne som noget særligt.


Det sparsomme indhold af æsken

Chipset

Bundkortet er baseret på en tidligere success, nemlig ASUS's A8R-MVP, der var udstyret med RD480 chippen, og fint håndterede Crossfire i dual 8x.


Passiv køling af chipsettet

A8R32-MVP Deluxe benytter ATI's Crossfire Xpress 3200, her bestående af kombinationen af en RD580 northbridge samt Uli's M1575 southbridge. RD580 klarer som nævnt ægte Crossfire i dual PCI-E 16x mode, hvilket er kræs for spille-entusiasterne. Crossfire er som bekendt ATI's pendent til nVidia's SLI (Scalable Link Interface). Begge PCI-E 16x sokler drives fra nordbroen, hvilket giver mulighed for udskiftning af sydbroen, såfremt dette skulle være ønskeligt. Det er faktisk netop dét ASUS har gjort, ved at benytte M1575 frem for ATI's SB450, der lider af op til flere mangler. Det er værd at notere at nVidia har købt Uli, og leverer derved en del af chipsæt løsningen, hvis hovedkomponent leveres af ærkerivalen ATI.

Strøm og køling

Strømforbruget på RD580 holdes utroligt lavt, med en angivet TDP på kun 8W. Dette betyder at der her ikke er brug for en aktiv køleløsning, og derfor er en passiv profil tilstrækkelig. Et kærkomment syn i forhold til de konkurrerende chipsets, som enten skal have aktiv køling i form af en lille blæser, eller en heat-pipe løsning.

Onboard LAN og Lyd

Herudover tilbyder bundkortet to stk. gigabit netkort (Marvell 88E8053 og 88E8001), der begge er tilgængelige direkte fra IO-panelet. På lydsiden finder man HD-lyd i form af et en Azalia 7.1-kanals chip med Realtek ALC882 codec. Med hensyn til USB, kan der maksimalt tilsluttes 8 stk. USB 2.0/1.1 enheder, hvilket skulle være nok til at dække de flestes behov.


IO panelet

Lagring

Med hensyn til lagermuligheder, så giver Uli's M1575 southbridge (udover 2 UDMA porte) 4 SATA II porte, med mulighed for RAID 0, 1, 0+1 samt 5. ASUS har sædvanen tro valgt at integrere en Silicon Image 3132 SATA controller, hvoraf den ene port er ekstern (eSATA), og kan tilsluttes bag på bundkortet ved IO-panelet. I lighed med bl.a. A8N32-SLI deluxe mangler kortet desværre ekstern strøm til eSATA porten. Den efterhånden velkendte SiI controller understøtter RAID 0 og 1. Dette er til gengæld stort set nytteløst, eftersom den ene port jo er ekstern, og man vil derfor ikke have meget fornøjelse af RAID funktionaliteten herpå. Det specielle ved denne sydbro er at dens interface mod nordbroen består af en PCI-E 4x forbindelse, og den kan i teorien bruges til ethvert bundkort med ledige PCI-E baner, uanset mærke. I nVidia nForce4 lejren benyttes til gengæld HyperTransport til denne forbindelse, hvilket dermed udelukker alle andre end AMD's CPU'er.


Her ses den "ubrugelige" SATA port (Den røde port)

Sokler

Selvom kortet har to PCI-E 16x sokler, er der alligevel blevet plads til 1 stk PCI-E og 3 stk. normale PCI 2.2 sokler. Man bør dog forberede sig på at miste en del af disse, såfremt man benytter 2 grafikkort ad gangen.

Bundkortet understøtter AMD A64, FX, X2 og Sempron processorer, og dækker dermed hele socket 939 området. Der er i alt 4 RAM sokler (PC3200, og max. 4 GB), og de understøtter naturligvis dual channel konfigurationer.

Side 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 næste »