Seneste forumindlæg
Køb / Salg
 * Uofficiel Black/White liste V3
Login / opret bruger

Side 1 2 3 4 næste »

Gå til:

Asetek Vapochill Micro vs. Zalman CNPS9500

Af Allan Nielsen | 02-01-2006 | 17520 visninger | 0 kommentarer

Producent:
Sponsor:
Page 1 : Asetek Vapochill Micro vs. Zalman CNPS9500

Introduktion
De fleste af os har længe ønsket en køler med et optimalt forhold mellem støj og køleydelse, og det er med dette ønske i baghovedet, at vi foretager denne kølertest. Vi har nemlig to støjsvage CPU kølere på dagens program: Asetek’s innovative Vapochill Micro og Zalmans spændende CNPS9500 LED. Vi tager et kig på deres specifikationer, design, features og installation, og tester derpå køleydelsen ved begge kølere.


Asetek Vapochill Micro (Ultra Low Noise)
Asetek er den største danske producent af CPU køleløsninger, og de er uden tvivl mest kendt for deres VapoChill kompressorkøling og til dels WaterChill vandkøling. Nu har Asetek også kastet sig over en noget billigere køleenhed, i form af VapoChill Micro køleren, som vi her har fået lejlighed til at teste.

Umiddelbart virker navngivningen af enheden en smule misvisende, da de fleste forener navnet ”VapoChill” med Micro’ens meget større og dyrere brødre indenfor kompressorkøling.

VapoChill Micro findes til både socket 478, LGA775 til Intel, og socket 754, socket 939 og socket 940 til AMD, men vores testeksemplar er dog kun til AMD.

Her følger kølerens specifikationer:

Dimensioner inkl. blæser (HxBxD): 139 * 130 * 85 mm
Materiale: Kobber base og rør, med nikkel finish
Vægt ekskl. blæser: 278g
Vægt inkl. blæser: 355g
Kølekapacitet: 150 W
Fan controller range: 6-12 V
Blæseren måler 92 * 92 *25 mm, og har standard 3-pin stik.

Den vejledende pris for en model magen til testeksemplaret koster ~340,- DKK, mens den billigste (High End modellen) kan fås til kun ~230,- DKK. Priserne er absolut i den lave ende, hvilket indtil videre er meget positivt.

VapoChill Micro kan pt. fås i tre forskellige udgaver, hvor den eneste forskel er den medfølgende blæser. Vi har modtaget ”Ultra Low Noise” modellen, da vi som før omtalt ønsker at sammenligne nogle af de bedste - men samtidig mest støjsvage kølere – på markedet. Blæseren er her af mærket Panaflo, og benytter såkaldte hydro wave bearings. Airflow er anført til 17,66 CFM ved 2350 RPM, og selvom blæseren bestemt er hørbar ved fuldt omdrejningstal, så findes der langt mere støjende kølere på markedet. Når først køleren befinder sig i et lukket kabinet, vil støjen være minimal.

De andre to versioner af køleren hedder henholdsvis ”Extreme” og ”High End”, hvor førstnævnte ifølge Asetek henvender sig til bl.a. overclockere, og sidstnævnte er ideel til gamers

Pakken som køleren sælges i er lavet af gennemsigtigt plast, der er samlet som en trekant, der åbnes i toppen.


Pakken inden udpakning



Officielt produktbillede fra Asetek


Når man åbner pakken, hæfter man sig først ved Micro’en meget særprægede design, som er ganske atypisk i forhold til hvad man ellers ser. Køleren er rund forneden, med et tykt vandret rør liggende ovenover. Dette rør forgrener sig i tre andre rør, hvorpå der sidder meget tynde og ret skrøbelige køleribber, meget lig dem man finder i mange kølere på biler. Faktisk er disse ribber så tynde, at man nemt kommer til at bøje dem, eller på anden vis beskadige dem. Heldigvis er de nemme at rette ud igen, men man bør alligevel være forsigtig når man monterer køleren. De tynder køleribber giver totalt set et meget stort overfladeareal, hvilket er vigtigt for ydelsen ved luftkøling.

Bunden virker meget flad og er ridse-fri, men ikke skinnende blank, som det ses med nogle andre kølere. Til gengæld er der påført hvid kølepasta fra fabrikkens side, i noget der virker som en fornuftig mængde.

Udover selve køleprofilen, så finder man i pakken også blæser, monteringsgrej og en fancontroller til bagsiden af kabinettet. Fancontrolleren muliggør trinløs regulering af blæserhastigheden mellem 6V og 12V. Ved 6V er blæseren ikke til at høre, og ved 12V er støjen bestemt tålelig.


Indholdet af pakken


Monteringen af blæseren på køleprofilen foregår ved brug af den medfølgende ramme. Denne ramme er lavet af klar plastic, og den virker umiddelbart meget skrøbelig. Det hjælper dog lidt når den kommer på plads, og får blæseren sat på med de fire medfølgende dyvler – men alligevel virker plastikrammen som det svageste led i kølerens design. Hvis rammen knækker, vil det blive svært at montere blæseren på køleren. Eneste umiddelbare fordel ved at rammen er af tynd plastic er, at den så bliver mere fleksibel, og derfor lidt nemmere at montere.


Plasticramme til montering af blæser


Der er bestemt ikke tale om en helt traditionel lufkøler vi har med at gøre, da Asetek benytter deres patenterede ”VapoChill Vapor Chamber” teknologi i Micro køleren. Denne teknologi fungerer ved at et hermetisk forseglet kammer indeholder en væske. Når væsken fordamper pga. varme fra CPU’en, bliver den til gas, og stiger til vejrs igennem de tydelige rør i køleren. I disse rør køles væsken via et normalt luftkølingsprincip, hvor blæseren sikrer luftgennemstrømning igennem køleprofilerne. Denne afkøling betyder at gassen fortætter sig og igen bliver til væske, og dermed falder tilbage til udgangspunktet. Dette kan i princippet blive ved i det uendelige, og da det er tyngdekraften der sikrer tilbageløbet af væsken, er der ikke behov for bevægelige dele til at styre cirkulationen. Direkte ovenpå CPU’en sidder det omtalte Vapor Chamber, der medfører at der ikke er noget stort mellemled imellem fordampningsprocessen og selve CPU’en. Jo hurtigere varmen kan ledes væk fra CPU'en jo bedre.

Installation af Asetek VapoChill Micro er meget ligetil på et socket 939 bundkort, men kræver dog lidt forsigtighed med de tynde køleribber og den skrøbelige plastikramme. Man benytter den samme monteringsramme som i forvejen sidder på bundkortet, hvilket er et meget stort plus, da man så ikke behøver afmontere sit bundkort for at installere køleren. Med hensyn til retningen på køleren skal man huske, at rørene skal pege opad, så tyngdekraften kan trække væsken tilbage til bunden af køleren. Dette kan give nogle problemer med hensyn til airflow, da blæseren på nogle bundkort vil komme til at sidde meget tæt på strømforsyningen.
Samlet installationstid anslår vi til omkring 3-5 minutter, selvom det ifølge Asetek kan klares på blot 30 sekunder, hvilket dog nok er lidt underdrevet for de fleste. Dog er en installationstid på cirka 3 minutter meget tilfredsstillende, når man medregner tiden for at fjerne den eksisterende køler.


Færdigmonteret Asetek VapoChill Micro på socket 939 bundkort


Alt i alt er dette en meget spændende køler, og testen vil afsløre, hvorvidt ydelsen kan følge med det innovative design. Prisen er lav i forhold til konkurrenterne, hvilket i sig selv ofte er nok til at skabe en vis interesse blandt os forbrugere.

Side 1 2 3 4 næste »