Seneste forumindlæg
Køb / Salg
 * Uofficiel Black/White liste V3
Login / opret bruger


Corsair iCUE Link K150i RGB

Af Thomas Eriksen | 03-07-2024 | 2530 visninger | 1 kommentarer


Producent: Corsair
Sponsor: Corsair
Corsair iCUE Link K150i RGB

Så er det blevet tid til at teste en køler igen, og denne gang er der tale om en køler med det mundrette navn Corsair iCUE Link K150i RGB. Bag navnet gemmer der sig en række ting, som vi kommer til at kigge på senere i denne anmeldelse.

Første indtryk er som altid med Corsair rigtig fornuftigt: en flot, iøjnefaldende kasse, der gør sig godt på en hylde i en fysisk butik, hvis vi altså stadig havde den slags. :-) Men nu er det jo ikke kassen, der er interessant, så det gik hurtigt med at få åbnet den og lagt alle delene ud på bordet. I modsætning til de fleste andre AIO-kølere, jeg har rodet med, er der ikke individuelle kabler til den enkelte blæser. I stedet benytter de Corsairs iCUE LINK-system, hvor man kun skal forbinde den første blæser og så blot forbinde de andre via det interne link-system på blæserne.

 



     


Indhold i kassen

Men lad os starte med at kigge på indholdet i kassen.
  • CORSAIR iCUE LINK H150i RGB Liquid CPU Cooler
  • Three pre-installed iCUE LINK QX120 RGB fans
  • CORSAIR iCUE LINK System Hub
  • CORSAIR iCUE LINK Cables (600mm Cable with straight connectors, 135mm Cable with 90° Connectors)
  • Mounting kit for all modern CPU sockets
  • Fan and radiator mounting screws
  • CORSAIR XTM70 Thermal Paste (pre-applied)
Som du kan se på billedet herunder, er det faktisk ikke ret mange ledninger, der følger med, og i forhold til de AIO-kølere, jeg tidligere har installeret, er det fantastisk at slippe for alle de ledninger, man normalt skal trække til blæserne.



Ved første øjekast ligner radiatoren de fleste andre 360 mm radiatorer, og så alligevel ikke. For der er umiddelbart ingen ledninger at se, hverken på pumpen eller på selve radiatoren. I stedet er der et USB-stik og et par stik, der skal bruges til at forbinde med Hub'en og blæserne.

Installation  


I modsætning til andre AIO-kølere, hvor hver blæser har deres egen ledning, som skal trækkes til bundkort eller fancontroller, er installationen af Corsair iCUE Link K150i RGB super simpel. Alt i alt består hele installationen af AIO'en kun af to kabler, som begge skal sættes på radiatoren og forbindes til henholdsvis blæsere og HUB. Hub'en har så en forbindelse til USB-stik på bundkortet og til strøm, men det kan nemt placeres på bagsiden af kabinettet, hvor man ikke ser det. Som du måske har bemærket, har jeg ikke nævnt noget om pumpen og kølehovedet, og i forhold til installation er der intet at nævne (udover at det naturligvis skal skrues fast på bundkortet). Selve pumpen får nemlig også strøm fra stikket på radiatoren, og der er derfor ikke noget, der skal tilsluttes.


 

Software


Vi har allerede dækket iCUE link i en tidligere anmeldelse her, så jeg vil ikke gå alt for dybt ned i den. Men jeg kan sige, at iCUE-software er et virkelig kraftigt værktøj, når du har de rette blæsere i dit system. Det er muligt at styre hver blæser individuelt, både hvad angår hastighed og lys. Det fungerer rimeligt intuitivt, og vi oplevede ingen problemer under testen.
 
 

Sådan tester vi CPU kølere 

 
Alle testes af CPU kølere foretages i vores åbne Streacom Benchtable. Såfremt der er tale om en Vand køler stilles selve radiatoren bag benchtable således at alle gives lige vilkår for testen. Årsagen til at vi benytter et åbent setup og ikke et lukket kabinet, er at der er en hel del arbejde forbundet med at montere især AIO vandkølere i kabinetter. Ofte kræver det nemlig at man helt afmonterer bundkort for at skifte bagplade og samtidig er det ret besværligt at montere alle de ledninger man skal benytte for at tilslutte blæsere mv. Så for at gøre vores arbejde lidt nemmere benytter vi et åbent setup. For at belaste CPU’en og ikke andre dele bruger vi Cinebench R23 som vi kører i et loop. Først kører vi en 10 minutters opvarmnings cyklus og herefter kører vi selve testen som igen er 10 minutter. Dette producerer resultater som efter vores erfaring ikke adskiller sig fra hvis vi kørte testen i længere tid.  
 
Man kan naturligvis godt argumentere for at et lukket kabinet vil give de mest realistiske resultater. Det er vi enige i, men det vil kun give et realistisk resultat for lige netop det kabinet vi vælger at benytte. Andre kabinetter med anden opbygning kan give andre resultater og det er derfor vores vurdering at mens testresultaterne vil være lidt nærmere det man kan opleve hjemme i sin egen computer, så er ulemperne ved at teste i et åbent setup ikke store nok til at overtrumfe den fordel det er at nemt kunne komme til at montere køleren.  
 
Så længe testmetoden er ens fra gang til gang så vil vores test producere lige så valide resultater som vi kunne opnå i et lukket kabinet.  
 
Test CPU’en  
 
Vi har valgt at teste CPU kølerne på en 12 generation I9 12900K Denne CPU er kendt for at udvikle rigtigt meget varme og som standard bruger den også op imod 240 Watt under fuld load. Men moderne CPU’er er faktisk ret svære at teste kølere på, for hvis den bliver for varm, så skruer den helt selv ned for ydelsen af CPU’en og derfor vil de resultater vi får potentielt være forkerte. Vi forsøgte os lidt frem først ved at sætte alle kerne på 5,2 GHz, men det gav temperaturer der var så tæt på 100 grader som er CPU’ens punkt for at skrue ned for hastigheden så vi ikke ville kunne teste CPU’er med 240 mm radiator. Vi har derfor valgt at gå den anden vej, vi har i BIOS valgt at indstille maks Watt forbrug på CPU til henholdsvis 150 Watt og 200 Watt. Dette svarer meget godt til den måde mange andre anerkendte sites tester CPU kølere og det giver os mulighed for at stadig teste nogle luftkølere til dem af jer der stadig foretrækker den slags.  
 
 
Hvilke blæser indstillinger tester vi.  
 
De fleste moderne kølere kommer med en software som tillader at styre blæserne på din køler. Vi sørger derfor for at installere den nyeste version af producentens software og så tester vi på 2 måder.  
 
1. Fuld speed på alle blæsere. Denne test viser det fulde potientiale af køleren og giver samtidig et billede af den maksimale støj man kan opleve fra køleren.  
 
2. Silent. Vi stiller blæserens software til silent mode og tester med den.  
 
Støj måling 
 
vi måler støj samme sted hver gang og det et ca 80-100 cm fra køleren. Testen er foretaget med en lille DB måler fra biltema. Det er næppe det mest præcise instrument man kan få, men da vi benytter den samme måler hver gang, så er resultaterne fuldt sammenlignelige.  

 
Rum temperatur.  
 
Da en CPU køler, ikke kan køle længere ned end den varme der er i lokalet man tester i, er det vigtigt at vide hvor varmt det er når man tester. Derfor benytter vi et termometer som placeres på bordet ved benchtable. Den temperatur vi oplever, fratrækker vi så fra testresultatet og vi får dermed en deltaværdi som betyder at vi både kan teste kølere på varme og på kolde dage.  


 

Test



 

Vi starter med 150 watt testen og her presses Corsair iCUE Link K150i RGB ikke rigitgt. på Silent mode er den 1½grad køligere end MSI køleren vi brugte i vores indledens 12900 K test. Men når der skrues op for hastigheden så bliver forskellen noget større og den kører 5½ grader koldere.  





Ved 200 Watt så presses begge kølere noget mere og det er her Corsair iCUE Link K150i RGB virkeligt gør det godt. 6 grader koldere ved full speed og 6½ grad koldere på silent mode. Det mest imponerende er at Corsair iCUE Link K150i RGB holder CPU'en koldere på silent mode end MSI formå at gøre på full speed. 



Efter at have kigget på ydelsen af Corsair iCUE Link K150i RGB så er støjen naturligvis super intresant. Den larmer lidt mindre på full speed, Men selvom lyden er højere så er den faktisk mindre irriterende at gøre på. Men silent mode er intet mindre end imponerende markant mere stille og bedre køling end MSI på full speed. 



 

Konklusion

Corsair iCUE Link K150i RGB er ikke en billig køler, så mine forventninger var naturligvis også tilsvarende høje. Har den så skuffet, fristes du måske til at spørge? Nej, på ingen måde. Den imponerede på køling, støjniveau, design og ikke mindst på iCUE-blæserne og den tilhørende software. Det er noget nær et homerun, men det skal det også være til en pris omkring 2000 kr.

Det er naturligvis mange penge at bruge på en CPU-køler, men når jeg sammenligner med den AIO, der sidder i min søns computer, og som vi lige har installeret en fancontroller i, så er det bare en fornøjelse at arbejde med et system, der ikke kræver otte separate ledninger for at køre. Alene det er i min bog en hel del værd.

Samtidig kan du styre virkelig meget via softwaren, hvor det er muligt at bestemme lys og hvor hurtigt blæserne skal køre, enten som en helhed eller enkeltvis, hvis du finder behov for det.



 
Se priserne hos PriceRunner

Positivt

  • Design
  • Støjniveau
  • Ydelse

Negativt 

  • Pris